ЛИЧНА КАРТА ШКОЛЕ

 

Основна школа ,,Вук Караџић“ је по датуму оснивања, друга Основна школа у Ћуприји.

Тридесетих година двадесетог века покренута је иницијатива да се подигне зграда 2. Основне школе, чију је изградњу одобрило Министарство грађевине 31.03.1933.год. Због несређених имовинских односа измењена је локација па је зграда, тада названа Основна школа ,,Престолонаследника Петра II“, уместо у мали Жировница подигнута у улици Краља Александра бр.92, односно на садашњем месту.

Ово лепо школско здање изграђено је у класичном стилу тадашње архитектонске естетике са полукружним аркадама на фасади и са високим таваницама према захтевима ондашњих норматива. По завршетку у згради се нису уселили основци већ ученици осморазредне Гимназије. Основци се усељавају после Другог светског рата.

Проширење школског простора у духу нове архитектонске концепције, без довољно бриге о стилској повезаности објекта, извршено је 1959.год.

Још једно проширење школског простора извршено је 1969.год. изградњом засебног архитектонског објекта павиљонског типа у дворишту школе. 1970.год. бетонирано је школско двориште и фискултурни терен.

Данашњи назив школи је додељено 1963.год.

У непосредној близини школе налази се вртић „Шећерко“,  Дом здравља, део спортског центра „Ада“, тениски терени „Славија“,   просторије Црвеног крста и друге установе са којима школа има добру сарадњу.

Општина Ћуприја са 40000 становника спада у ред слабо развијених општина. У нашем окружењу постоје природни ресурси које користимо ради остваривања исхода образовања. Град Ћуприја лежи на десној обали реке Велике Мораве. Недалеко од Ћуприје је природно-рекреативни центар Сисевац са посебно повољном климом. У близини града налази се манастир Раваница, задужбина кнеза Лазара, благо наше културе и историјске баштине.